بابلسر
شهرستان بابلسر :
بابلسر یکی از شهرهای استان مازندران به مرکزیت شهر بابلسر می باشد که از شمال به دریای خزر، از شرق به شهرستان های سیمرغ و شهر بهنمیر، از غرب به شهرستان فریدونکنار و از جنوب به شهرستان بابل و شهر امیرکلا محدود می شود.
بر پایه آخرین سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1390، جمعیت این شهرستان که دارای سه بخش مرکزی، رودبست و بهنمیر می باشد برابر با 124323 نفر بوده است. بابلسر با پهنه1350هکتار در مصب رودخانه بابلرود و در کرانه جنوبی دریای خزر قرار دارد. این شهر زیبا که از مناطق زیبا و توریستی مازندران محسوب می شود از شمال به دریای خزر، از شرق به بهنمیر، از غرب به فریدونکنار و از جنوب به شهرکله بست متصل میباشد. فاصله این شهر ساحلی تا مرکز استان حدود 60 کیلومتر است.
شهر ساحلی بابلسر یکی از شهرهای زیبا و پرجاذبه در گردشگری مازندران است که در کنار دریای خزر با جاذبه ها و زیباییهای طبیعی و مواهب خدادادی سالانه مسافران و گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به سمت خود جذب میکند.
پیشینه ی تاریخی :
نام قدیم آن مشهدسر بوده است. بنا به اعتقاد قدما انتخاب این نام بدان جهت بوده که سر امامزاده ابراهیم (ع)، برادر امام رضا (ع) در آنجا مدفون شده است. به واسطه آثار قدیمی موجود در بابلسر می توان به قدمت تاریخی آن پی برد. به عنوان نمونه بنای امامزاده ابراهیم با چارچوب منقوش از بناهای قدیمی این شهرستان می باشد که قدیمی ترین اثر موجود در آن مربوط به سال 841 ه.ق است. این شهر تا پایان دوره قاجاریه از امکانات چندانی برخوردار نبود. از امکانات بابلسر در آن دوران می توان به یک خیابان اصلی دو باب حمام یک مدرسه به نام احمدیه (دبستان نرجس فعلی)، چندباب مغازه و تاسیسات اولیه شیلات و گمرک اشاره کرد. در سال 1311 با شروع تحول در کشور مشهدسر نیز به بابلسر تغییر نام یافت و به سرعت رو به آبادانی نهاد و خیابان بندی، ساختمان سازی جدید و مدرن، ایجاد پل معلق فلزی، سدبندی دو طرف رودخانه بابلرود که از وسط شهر میگذرد، آسفالت خیابانها، ساخت ساختمان شهرداری و شهربانی، اداره پست و تلگراف و ساختمان هتل بزرگ (دانشگاه مازندران فعلی) و ... انجام گرفت .
جاذبه های گردشگری، تاریخی و فرهنگی بابلسر
رودخانه بابلرود :
رودخانه بابلرود از میان شهر بابلسر میگذرد. وجود این رودخانه یکی از دلایل جذابیت این شهر در میان شهرهای مازندران برای گردشگران و حتی خود مازندرانیها است. چرا که هیچکدام از رودهای جاری در استان مازندران امکانات رفاهی مشابه بابلرود در بابلسر (مانند قایقهای تفریحی و ...) ندارند. این رود یکی از رودخانههای مهم کشور است که از بلندیهای البرز در جنوب شهر بابل سر چشمه گرفته و در شهرستان بابلسر به دریا میریزد و این شهر را به دو بخش خاوری و باختری تقسیم میکند.
اسکله ساحلی :
یکی از مکانهای مهم گردشگری در بابلسر، اسکله ساحلی آن است که هرساله شمار زیادی از مسافران را به خود جذب میکند. البته این اسکله جنبه تجاری ندارد و بیشتر به عنوان یکی از مکانهای گردشگری مورد استقبال قرار میگیرد. همچنین در این اسکله، از سنگهایی به عنوان موج شکن بهره گرفته شدهاست که در نوع خود بسیار زیبا میباشد. یکی از دلایل بهرهگیری از این موجشکنها، جلوگیری از نفوذ آب در بخشی از منطقه و پارک نزدیک آن میباشد. از دیگر دیدنی های شهر بابلسر، پل اصلی آن است که به پل فلزی مشهور می باشد. این پل که یکی از اتصالات مهم میان شرق و غرب بابلسر است در سال 1313به دست آلمانیها ساخته شد.
منطقه نمونه گردشگری «میرود» بهنمیر :
این منطقه نیز از جاذبههای گردشگری و توریستی زیبایی است که فضای سرسبز و جنگلی همراه با پارک کودک در کنار دریا زیبایی خاصی به آن داده است و روزانه پذیرای گردشگران و مسافران زیادی از اقصی نقاط کشور است.
بقعه امامزاده ابراهیم :
از زیارتگاههای مهم شهرستان بابلسر است و سالانه مسافران و گردشگران زیادی از این بنای تاریخی و مذهبی بازدید میکنند و بیشتر مسافران و گردشگران برای اقامه نماز لحظهای را در جوار این امامزاده که در یک کیلومتری مرکز شهر واقع است، اطراق کرده و با معبود خویش خلوت میکنند. بقعه امامزاده ابراهیم در قرن نهم هجری ساخته شده و از مهمترین آثاری است که بهواسطه آن میتوان به قدمت تاریخی شهر پی برد. بنای امامزاده دارای چهار در منقوش میباشد و روی درهای آن سه تاریخ 858-857-841 هجری قمری حک شده است. مصالح عمده آن آجر، ملاط، ساروج و کاشی است و گنبد هرمی شکل آن عظمتی خاص دارد. بنای تاریخی و اصلی این بقعه در گذشته تخریب شد و بعدها به شکل امروزی آن را بازسازی کردند، با این حال آثار هنری و باستانی آن دستخوش تغییرات نشده است. این بنا از نظر دارا بودن آثار تاریخی ارزشمند هنری مانند درهای نفیس، صندوق چوبین و کتیبههای متعدد شهرت دارد.
بقعه بی بی رقیه :
یکی از زیارتگاههای شهرستان بابلسر در نزدیکی مرقد امامزاده ابراهیم است. بی بی رقیه خادم امامزاده ابراهیم بود و یکی از درهای منقوش تاریخی بقعه امامزاده ابراهیم به کوشش او تهیه شده و با خرج خود، نجاری را، به حکاکی نقش و نگار این در گماشت و اسم او نیز بر در حک میباشد. این بنا در جنوب شرقی امامزاده ابراهیم در بابلسر واقع است و از قدیم الایام تا کنون به همراه امامزاده ابراهیم مورد زیارت قرار میگیرد و مورد توجه اهالی است.
پل معلق فلزی بابلسر :
یکی دیگر از نمادهای این شهر ساحلی است که در سال 1313، قبل از جنگ جهانی دوم توسط مهندسین آلمانی و سوئدی بر روی بابلرود احداث شد. این پل به طول 80 متر، عرض هشت متر و ارتفاع 16 متر اولین پل ماشین رو است که شرق و غرب بابلسر را بههم پیوند میدهد . این پل بسیار پرتردد راه ارتباطی بابلسر، فریدونکنار نیز می باشد.
پل پیادهرو (پل کوچک) :
این پل که کوچکترین پل بابلسر است در سال 1328 بر روی بابلرود احداث شد و تا چندی پیش گردشگران از روی این پل تردد میکردند ولی به دلیل شکستگی قابل ملاحظهای که دارد دیگر ترددی از روی آن صورت نمیگرفت که اخیرا با ترمیم مجدد دوباره وسایط نقلیه نیز از آن عبور میکند.