رامسر غربیترین شهرستان استان ، از شمال به دریای مازندران، از جنوب به ارتفاعات البرز میانی، از غرب به بخش چابکسر از توابع استان گیلان و از شرق به شهرستان تنکابن منتهی میشود. ارتفاع آن 20 متر از سطح دریای آزاد پایین تر می باشد.
جمعیت این شهرستان در سال 1390، برابر با 68323 نفر بودهاست و مساحت کل آن 688 کیلومتر مربع است. شهرستان رامسر از سه شهر رامسر، کتالم، سادات شهر و یک بخش مرکزی و چهار دهستان به نام های جنت رودبار، چهل شهید، سخت سر و اشکور تشکیل شده است.
از لحاظ پوشش گیاهی منطقه، رامسر از سه قسمت جنگل، مرتع و کشتزار تشکیل شده است و از مهمترین محصولات کشاورزی آن چای، برنج، مرکبات و... را میتوان نام برد. رامسر به عنوان دومین شهر پرباران کشور از آب و هوای معتدل و مرطوب برخوردار می باشد.
پیشینهی تاریخی:
رامسر در گذشته دهی آباد به نام سخت سر بوده است ، در کتب و متون تاریخی و جغرافیایی واژههای گرمه رود و سخت سر برای محدوده فعلی این شهر به کار برده شده است. واژه رامسر در سال 1314 خورشیدی جایگزین واژه سخت سر گردید. سابقه و پیشینه تاریخی این شهر در بعضی کتب و متون تاریخی بیش از 10 قرن ذکر شده است.
جهانگردان زیادی از این شهر بازدید کردند و به توصیف آن در کتاب های خود پرداختند: فریز، ابت، مسیو بهلر، ملگونف، مکنزی، رابینو و. . . از جمله این جهانگردان می باشند. منطقه رامسر به خاطر داشتن شرایط زیست محیطی مناسب نظیر منابع غذایی فراوان، خاک مساعد از دیرباز سکونت گاه اقوام مختلف بوده است و وجود آثار و محوطههای تاریخی متعدد گواه بر این ادعا است.
جاذبه های گردشگری، تاریخی و فرهنگی رامسر
جواهرده:
جواهرده یکی از مناطق زیبا در استان مازندران و شهرستان رامسر است. در مورد نام این روستا عقاید مختلفی وجود دارد، در گذشته آن را جورده به معنی ده بالا در مقابل جیرده یعنی پایین ده مینامیدند. جواهرده منطقهای تاریخی با جنگلهای سرسبز است که نیمی از سال پوشیده از برف و در فصل تابستان از هوای بسیار مطبوع برخوردار است. این منطقه رویایی، شاهکار طبیعت و نگین فیروزه فام کوههای البرز به شمار میرود که از 3 جهت در محاصره کوه قراردارد. گهواره سنگی، سلاژپشته، شیرسنگی، چشمههای زیبای طبیعی از مناطق دیدنی جواهرده به شمار میروند. از ورزشهای رایج منطقه کوهنوردی و صعود به ارتفاعات زیبای جواهرده (قله سماموس)، کشتی محلی گیله مردی و اسب سواری است. مسجد آدینه و گورهای گبری از آثار تاریخی جواهرده به شمار میرود.
بوستان جنگلی صفارود:
مسیر دسترسی به این بوستان از ابتدای جاده جواهرده در میدان غربی شهر رامسر آغاز می شود و پس از 9 کیلومتر این جاده زیبا به پارکی در کنار رود صفارود منتهی میشود. این بوستان در میان دره و در پایین جاده قراردارد که پلههایی نیز برای ورود بهآن از جاده ساخته شدهاست. وجود جنگل، رودخانه، آب معدنی، آب و هوای مطبوع به این مکان جلوه خاصی بخشیده است.
قله مارکوه:
قله مارکوه از سلسله کوههای البرز است که در 6 کیلومتری شرق رامسر،در ارتفاعی زیاد از سطح دریا و 3 کیلومتری ساحل آن و در محور ارتباطی تنکابن به رامسر واقع شده است. سطح این قله با وسعت چندهزار مترمربع با انواع درختچهها، درختان انجیلی، بلوط، شمشاد و ازگیل پوشیده شده است.
وجود پله در ضلع جنوبی کار صعود را آسان کرده است. شهر کتالم، چشماندازهای زیبای آن به دریا، مزارع برنج و باغات چای و مرکبات در شمال قله، تسلط به تپهها و ارتفاعات سرسبز البرز و روستاهای اطراف و رودخانه نسارود در شرق به این مکان موقعیتی ویژه بخشیدهاست.
غار بام بامه:
این غار در جنوب هتل و جنوب غربی محله رمک در میان جنگلهای پوشیده از درختان کهنسال در فاصله 200 متری دامنه کوه قلعه بند قرارگرفته است. دهانه آن به شکل مثلث بوده و حدود 40 متر عمق دارد و احتمالاً در گذشته محل اختفای اشیای باارزش و عتیقه بوده است. غار بام بامه دیدنی، ترسناک و از عجایب رامسر محسوب میشود.
کاخ مرمر (موزه تماشاگه خزر):
کاخ سلطنتی رامسر یا کاخ مرمر یکی از نفیسترین آثار دوران پهلوی در شمال ایران است. این کاخ به دستور رضا شاه پهلوی در سال 1316 به بهره برداری رسید و تا انقلاب سال 1357 به عنوان اقامتگاه خانواده پادشاهی استفاده میشد. ساختمان کاخ در میان باغی به مساحت 60000 متر قراردارد که اولین نهالهای مرکبات اصلاح شده و گیاهان تزیینی نایاب در این باغ که یکی از جالبترین و متنوعترین باغهای ایران می باشدکاشته شده است.
هتل رامسر (هتل آزادی) :
هتل رامسر دارای دو ساختمان هتل جدید و هتل قدیم میباشد. این هتل دارای معماری بسیار زیبایی است. موقعیت جغرافیایی این هتل که ازجنوب به کوههای بسیارزیباو از شمال به کازینو منتهی میشود آن را به یکی از زیباترین مکان های رامسر تبدیل کرده است. هتلهای قدیم و جدید دارای 150 اتاق و سوئیتهای مجلل میباشند و دارای امکانات زیادی نظیر سینمای اختصاصی و رستورانهای زیبا و ... هستند. این هتل در مرکز شهر رامسر قراردارد.
از دیگر جاذبه ها:
از دیگر جاذبه های شهرستان رامسر می توان به آبشار ازارک در منطقه سنگ پشته، آبشار هیسیان وآبشار چاردر، آبشار ریزش براز و آبشار احسینه، آبگرم ماس راش و تنهیجان در منطقه جنت رودبار، آبشار خشکا در منطقه هریس، آبشار لج و میج در منطقه اشکور رامسر، آبشار دره راشه واقع در ضلع غربی جاده رامسر به جواهرده، در منطقه جنت رودبار (بلندترین آبشار منطقه)، تله کابین رامسر که تقریبا 5 کیلومتری رامسر در جاده رامسر به چابکسر، دریاچه قو واقع در2 کیلومتری جواهردهف رودخانه ازارک، غار یاغی لوکا، غار گرگرلوکا، پارک جنگل دالخانی، مقبره آقا بسمل و مقبره آقا پلاسید و مقبره سید کیا در برشی در سادات شهر، امامزاده آقا سید محمد نیاسته ، امامزاده چهل شهیدان و بقعه امامزاده سیدابوالقاسم دریا پشته رامسر اشاره نمود.