قائمشهر
شهرستان قائمشهر :
شهرستان قائمشهر با مرکزیت شهر قائمشهر، از جنوب با شهرستان سوادکوه از شمال با شهرستان جویبار، از شرق با شهرستان ساری و از غرب با شهرستان بابل هم مرز میباشد.
جمعیت شهرستان قائمشهر طبق آمار سال 1390، برابر با 320741 نفر بودهاست. این شهرستان دارای 2شهر، 2بخش و 6دهستان می باشد.
این شهر با مساحتی حدود 458،5کیلومتر مربع، احتمالاً محل زندگی اقوام تپوری بوده و در متون تاریخی به نام های جمنو، چمنو، جمنان، علیآباد، شاهی و قائمشهرخوانده شده است. قائمشهر به لحاظ عبور ارتباط ریلی و جادهی فیروزکوه و نزدیکی به شهرهای بابل و ساری از موقعیت ممتازی در استان برخوردار است. محصولات غالب کشاورزی آن، برنج و مرکبات میباشد. اراضی حاصلخیز این شهرستان استعداد سرشاری جهت کشت محصولات متنوع مخصوصاً گندم، جو، برنج، صیفیجات، لوبیای روغنی و . . . دارد. پرورش گاو و گوسفند و بز نیز در نواحی مختلف جلگهای و کوهپایهای و با استفاده از امکانات هر روستا متداول است.
پیشینه تاریخی :
در خصوص آنچه که در تاریخ از قائمشهر آمدهاست، میتوان به اظهارات پیترو دلاوله جهانگرد ایتالیاییاشاره کرد که در قرن 16میلادی از جاده در دست احداث شاه عباسی در این شهر در سفرنامهاش گزارشی دادهاست.
شهرستان قائم شهر براساس شواهد و قرائنی مانند وجود اماکن مذهبی نظیر امامزاده یوسف رضا و یا آرامگاه علامه فقیه شیخ طبرسی از سابقه دیرینه تمدن و فرهنگ مربوط به قبل از قرن ششم هجری خبر میدهد و با توجه به سوابق موجود بنای اولیه این شهر در دوران قاجاریه با نام علی آباد نهاده شد که شامل قریهای با واحدهای تجاری و مسکونی در حوالی میدان طالقانی امروزی و محلههایی در اطراف و روستاهای بزرگ نظیر چمنو(جمنان فعلی) قادیکلا و کوچکسرا در حاشیه بوده است که بعد از انقراض دوران قاجاریه و آغاز حکومت رضا خانی به لحاظ موقعیت خاص منطقهای (محل عبور کاروانهای تجارتی و زیارتی از استانهای همجوار مانند تهران گیلان و خراسان) حکومت آن زمان را بر آن داشت که در شهر واحدهای صنعتی کوچک و بزرگ از قبیل کارخانجات نساجی و گونی بافی و چوب بری و شالیکوبی دایر کند.
جاذبه های گردشگری، تاریخی و فرهنگی قائم شهر :
دریاچه گل پل :
این دریاچه در جنوب شرقی شهرستان قائم شهر بعد از روستای برنجستانک و سد خاکی زمزم در میان جنگل قرار گرفته و دارای دو حوضچه مجزا است. وسعت آن حدود 5/2 هکتار با عمق بین 1 تا 5 متر است که به علت شیرینی آب، به زیستگاه ماهیان و پرندگان آبزی تبدیل شده است. این دریاچه چشماندازهای جنگلی زیبایی دارد و محوطه ای مناسب نیز برای اتراق در اطراف آن تعبیه شده است.
چشمه هزاران :
راه دسترسی به آن از خروجی شهر به اطراف تهران آغاز و پس از طی مسافت حدود 3 کیلومتر در ابتدای جاده سوادکوه یک جاده فرعی از مسیر اصلی منشعب شده و به طرف شرق امتداد یافته و پس از حدود 1/5 کیلومتر به روستای واسکس میرسد. با ورود به روستا چشمه زیبای هزاران را خواهید دید که در مجاورت امامزاده زریا خودنمایی میکند. آب این چشمه به لحاظ وجود مواد معدنی برای درمان بیماریهای پوستی و امراض استخوانی مفید میباشد. مسیر دسترسی به آن جاده ای آسفالته با طبیعتی زیبا است.
پارک جنگلی تلار:
این پارک در حدود 7 کیلومتر با مرکز شهر فاصله داشته و در انتهای مسیر موسوم به جاده نظامی قراردارد. جاده نظامی در ورودی غربی قائمشهر، در انتهای جاده بابل که بر روی رود تلار ساخته شده به طرف جنوب از جاده اصلی جدا شده و در موازات رود تلار امتداد مییابد. در طی مسیر نیز مناظر طبیعی زیبایی و جود دارد که مهمترین آن یک دریاچه زیبا در حاشیه جاده میباشد. پارک جنگلی تلار با وسعت فراوان، درختان قدیمی و آرامش دلانگیز خود گردشگران را سحر می کند. این جنگل پوشیده از درختان آزاد، ممرز، توسکا، بلوط، اوجا، ملچ، عرعر، انجیر، ولیک، شمشاد، انار، بوته تمشک و. . با چشم اندازهایی بسیار زیبا و بدیع دارای امکانات بهداشتی و تفریحی مثل زمین فوتبال میباشد. همچنین قرارداشتن «دریاچه جاده نظامی» در حاشیه این پارک جنگلی، محیطی را فراهم آورده است تا مسافران و گردشگران با خاطری آسوده قادر به استفاده از این مکان و امکانات خدادادی شوند.
منطقه حفاظت شده خیبوس و انجیل سی:
منطقه حفاظت شده خیبوس و انجیل سی از مناطق چهارگانه حفاظت محیط زیست ایران می باشد که با مساحت 3471هکتار در دامنه ارتفاعی 250تا 930متر در حد فاصل جنگل های جنوبی نزدیک قادیکلای قائم شهر و مناطق یاغ کوه برنجستانک شیرگاه قرار دارد.
ساختمان قدیم شهرداری :
ساختمان قدیمی شهرداری به عنوان موزهی تاریخ شهر قائمشهر در حال تجهیز و بازسازی است. این ساختمان که قدمت آن به سال 1305 هجری شمسی (دوره پهلوی اول) برمیگردد در سال 1356 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.
امامزاده سید ابوصالح:
امامزاده «سید ابوصالح» در روستای «مله»، معروف به «سید ابوصالح» از جمله مناطق مذهبی و گردشگری این شهرستان است که سر در مسجد آن در سال 1114هجری قمری رقم خورده است. از دیگر مناطق دیدنی این شهرستان «امامزاده عباس رضا» در روستای کوتنا است که صندوق چوبی موجود در این مکان متعلق به سال 931هجری قمری است.
از دیگر جاذبه ها:
از دیگر جاذبه های شهرستان قائم شهر می توان به بوستان ساحلی و پیست کارتینگ پارک سراج در حاشیه رودخانه تلار، حاشیه رودخانه سیاهرود، جنگل کلوس درروستای کرچنگ، پارک نمونه گردشگری پایینلموک، جنگل روستای کوتنا، جنگل شالتماس (شاه طهماسب) روستای (افراتخت قائمشهر) افراتخت، غار پلنگ لی (ملکخیل)، سد زمزم (برنجستانک)، سد لاستیکی رودخانه تلار، دریاچه جاده نظامی، آببندان ساروکلا ، آببندان ملکخیل و امام زاده موسی در روستای وسطی کلا اشاره نمود.